Dizel - Benzinli - LPG'li Forkliftler:

a) Dizel forkliftler: Dizel motorlari ile tahrik edilir. Kaldirma kapasiteleri yüksek makinelerde tercih edilir, ekonomiktir, zararli egzoz gaz emisyonlari ve gürültü nedeniyle açik alanlarda kullanilirlar. Konteyner tasimaciliginda kullanilanlarin kapasiteleri 40 tona kadar çikar. Sekil 1.2’ de bir dizel forkliftin önden ve arkadan görünüsü verilmistir.

  • Dizel motorlu bir Forklift

Dizel forkliftin kisimlari:

1.Çatal 2.Çatal kilitleme vidasi 3.Çatal ayar mandallari 4.Ayna 5.Direksiyon 6.Kaldirma zinciri 7.Iç sütun 8.Dis sütun 9.Far 10.Rops(Korumali kabin) 11.Dikiz aynasi 12.Ön aydinlatma 13.Operatör koltugu 14.Kaput 15.Dönüs tekeri 16.Basamak 17.Tahrik tekeri 18.Arka aydinlatma 19.Hava girisi 20.Denge agirligi 21.Basamak 22.Çamurluk 23.Yatirma (tilt) silindiri 24.Kaldirma (lift)silindiri

b) Benzinli forkliftler: Benzin motorlari ile tahrik edilen forkliftlerdir. Ekonomik olmamalari sebebiyle son zamanlarda kullanilma oranlari azalmistir.

c) LPG’ li forkliftler: Benzin motorlarinin yakit sistemlerindeki bazi degisikliklerle sivilastirilmis petrol gazi (LPG) kullanan motorlarla tahrik edilir. Kapasiteleri dizel forkliftlere nazaran düsüktür. Egzoz gaz emisyonlari benzin ve dizel forkliftlere nazaran çok azdir. Yakit tankinin doldurulmasi ve degistirilmesi pratik olmadigindan agir is kosullarinda çalistirilmalari uygun degildir. Buna karsilik çevreyi az kirletmesi ve ekonomik olmasi nedeniyle uygulama alani oldukça fazladir. Sekil 1.3 te LPG ‘li forklift ve kisimlari verilmistir.

  • LPG li bir Forklift

LPG' li forkliftin kisimlari:

1. Asansör tertibati 2. Akü 3.Operatör kabini 4. Kumanda kollari 5. Sogutma suyu haznesi 6.Sogutucu 7. LPG tanki 8. Radyatör 9.Çeki kancasi 10. Hidrolik tanki 11.Dönüs dingili 12.Motor 13. Jeneratör 14. Tahrik dingili 15. Tilt silindiri 16.Çatal 17.Yürüyüs motoru 18. Fren yagi deposu 19. Kaldirma(lift) silindiri